Tuesday, 31 January 2012

aDik sayang mak

Sebelum terlambat...





Teringat zaman masa kecil..mak selalu bangun sebelum azan subuh..kata mak kena bangun awal banyak kerja kena lakukuan sebelum waktu siang menjelma,,takut mak x sempat lakukan semua kerja rumah dan persedian sekolahku..hari ini hari pertama persekolahan tadika aku...masih segar diingatan aku ketika itu  bunyi jam loceng mak..bising sungguh..kalau diikutkan selang 2 3 rumah boleh kendengaran jam lonceng mak...mak mak ....mak memang nak pastikan beliau x ketinggalan walaupun seminit..beliau memang seorang yang menepati masa..


Beliau akan pastikan baju aku digosok dengan kemas dan licin..rambut aku panjang mak akan mengikatnya dan meletakkan minyak di rambutku..sampai berkilat rambutku dibuatnya..aku masih ingat mak selalu masak telur separuh masak untuk aku..mak kata nanti dekat sekolah  biar mata segar x mengantuk,katanya...di sekolah pasti aku akan mendapat anugerah pelajar paling kemas..mak selalu tersenyum melihat aku di tepi tingkap kelas...mak memang x pernah lupa sedikit pun keperluan aku..










Sekarang umurku dah mencecah 13 tahun..aku dah pandai menyediakan keperluanku sendiri..mak x perlu risau lagi sekarang mak boleh bekerja dengan senang...tapi mak masih juga kejutkan aku tiap2 hari..setiap pagi waktu sekolah..setiap itu juga mak akan hantar aku pergi ke stesen bus..aku masih ingat..pagi itu hujan..payung hanya ada untuk seorang..mak sanggup basah kuyup terkena hujan daripada aku kebasahan..kata mak nanti malu dekat sekolah baju basah..aku biarkan saja mak basah watu itu...kalau hari cuti beliau x pernah suruh aku lakukukan kerja rumah..kata mak aku penat sekolah..hari minggu untuk aku berehat biar aku tumpukan pelajaran,,duit biar mak yang cari..biar mak kerah keringat mak selagi mak masih boleh untuk anak  mak supaya nanti  jadi seorang yang Berjaya....mak selalu pesan  pada aku ,,mak  nak rumah besar dan kereta  untuk keperluan mak..masa itu aku Cuma berfikir untuk apa semua itu..mak boleh cari duit sendiri tak perlu harapkan aku..

Aku  Bukan sebaliknya yang mak sangka disekolah...aku bukan seperti anak yang mak harapkan mak..aku x pernah pun belajar seperti yang mak suruh...mak selalu hantar aku ke stesen bus setiap  hari tapi aku x pernah daftar masuk kelas mak..mak x pernah Tanya kemana aku pergi..bila waktu pulang sekolah..aku akan pulang seperti biasa..mak selau yakin dan percayakan aku..mak sambut dengan senyuman..malahan baju dan kasut aku mak akan tolong basuhkan....



waktu berlalu sehinggalah aku akan mengambil spm..perangaiku x pernah berubah aku hanya masuk ke kelas yang aku suka dan guru yang agak garang supaya aku x akan dikenakan tindakan tata tertib..sehinggalah selesai aku menduduki peperiksaan spm..selepas tamat sekolah mak akan memberi  duit belanja untuk aku tiap2 bulan..biasanya habis sekolah aku yang patut memberikan duit untuk mak..apa patut aku lakukan sijil spm aku tak cemerlang  seperti orang lain..setiap tempat dan kilang yang aku pergi mereka tidak mahu mengambil aku bekerja..aku hanya harapkan duit mak tiap2 bulan untuk aku keluar bersama kawan2..





waktu semakin berlalu umur mak semakin meningkat..aku semakin hairan kenapa mak jarang lagi bangun setiap pagi...walaupun jam loceng berdering mak biarkan saja di tepi katil...selalu selepas subuh mak akan bangun dan sediakan keperluan aku tapi sekarang mak jarang bangun..mak akan terus tidur selepas waktu subuh...tapi aku berfikir mungkin mak dah tak perlu menyediakan keperluan harianku lagi sebab sekarang aku semakin dewasa..aku biarkan mak di atas katil usang beliau...







waktu malam mak selau demam, batuk2...kenapa mak ni??mungkin perubahan cuaca maklumlah sekarang musim hujan..mak tak biasa waktu sejuk..aku hanya membiarkan mak tidur di biliknya..aku hanya membiarkan mak keseorang apabila ada bunyi bising dari bilik mak...apabila aku keluar mak selalu menelefonku supaya balik beliau keseorang dan takut ada apa2 yang belaku kepadaku..aku hanya mebiarkan telefonku berdering..dan sekarang apabila aku keluar aku akan meninggalkan telefonku dirumah supaya mak x akan kacau aku keluar dan teman2ku tak memanggilku  sebagai anak mak lagi...







keesokkan hari nya jam menunjukakan pukul  12..perutkan lapar mintak diisikan makanan..semalam aku tidur lewat keluar dengan teman2ku sehingga pagi..apabila  aku membuka tudung saji langsung makanan x disediakan..aku menjerit berkali  kali memanggil nama mak..tapi satu pun jeritanku x disambut oleh mak..



aku terus bergegas ke bilik mak alangkah terkejutnya badan mak kaku dibawah katil..badan mak kesejukakn akibat terkena tempias hujan...aku menjerit semahu mahunya..tapi mak masih kaku dipangkuanku...mak masih memejamlkan matanya...aku menjerit memanggil pak dollah jiran sebelah rumahku untuk membawa mak ke hospital......tapppiiiiiiiiiiii sayang sudah terlambat mak disahkan meninggal dunia akibat kekejangan otot dan kesejukan semalam...luruhnya hati aku ketika itu..air mata x dapat kembalikan mak lagi... 

patutlah semalan mak telefon aku sampai berpuluh kali apabila aku balik ke rumah..tapi aku hanya membiarkan mak bersebelahan bilik denganku..aku sudah terlambat untuk menyesal..

Aku terkejut dari lamunangku apabila kilat memancar...peristiwa itu masih segar diingatanku walaupun sudah 4 tahun berlalu..aku kehilangan seorang yang telah melahirkan aku ke dunia  hanya kerana kecuaianku membiarkan telefon  berbunyi ketika beliau memerlukan bantuanku..




disetiap doaku aku hanya memohon keampunan dari allah..

mak!!!dulu adik tipu mak..mak selalu suruh adik pergi sekolah tapi adik tak pergi mak!!...mak selalu pesan mak bila adik besar mak suruh belikan kereta dan rumah besar...tapi adik tak mampu mak nak sampaikan hajat mak sehingga mak menutup mata..
mak!!!adik tak boleh berikan mak kemewahan dan segulung ijazah untuk mak bangga tapi sekarang segala amalan ibadat dan seluruh pahala adik ,,adik sedekahkan dengan sepenuh hati adik buat mak..moga mak akan tenag di alam sana...amin......





Monday, 30 January 2012

tips buat orang lain happy....^__^

tak perlu pengorbanan besar untuk membuat orang lain happy..tak perlu sampai bergadai untuk membuat orang lain bahagia..cukup sederhana tapi memberi makna yang sungguh menyentuh jiwa..:)///.......ketahuilah tips2 berguna ini hidup pasti dihormati....




assalamualaikummmmmmmmmm...............:)



oiii tuan rumah...^__^
kami datang ni...haha...



wah pembuka bicara aku menyentuh qolbuuuuuuu....hari ini wahidah nak bagi special tips for u all..tips ini simple tapi penuh dengan makna..tips buat org lain happy.....

jeng2.....




1 .bukakan pintu rumah setiap kali orang datang rumah,,sambut dengan senyuman..muka 2 kena senyum biaq org tgk x takut nak msk rumah kita...


2.puji member setiap kali dia pakai pakaian yg gorgeous dan smart..


3.ucapkan i love u pada orang yg tersayang..wah ini mesti ayat cair punya...


4.sekali sahaja kamu isi minyak boyfriend kamu..full tank!!!!!!!!...haha..jgn lah sampai hari2 kamu yg sponsor...itu dah kira dia ambil kesempatan atas kamu..kena pandai cikit...


5.tawaran kerusi kamu di dalam bus kpd org yg lebih memerlukan..


6.sumbangkan baju dan barang2 yg kamu x pakai kepada yg lebih memerlukan...insallah Allah akan membuka pintu rahmat buatmu...amin........:)


7.menawarkan tumpangan kepada teman yang menuju arah yg sama dengan kamu...kalau lihat member nak pergi ke tempat yg sama x salah kan tumpangkan sekali..


8.membantu orang membawa barang yang berat...


9.belanja member makan tengah hari..x salah kalau sesekali mengembirakan sahabat kita sendiri...


10.selepas mendengar gosip baik2 tentang seseorang..eloklah kamu sampaikan kpd orang lain..hal yg baik eloklah di uaruarkan...tapi...awas!!!!...jgn sampai bercerita tentang aib seseorang...
aku ada terbaca satu buku ni..Rasulullah pernah berkata barang siapa yang menjaga aib seseorang insallah Allah akan menjaga aib beliau di akhirat nanti...


11.beritahu pada member yg nampak makin kurus andai mereka nampak kurus..''thats is,if they really are getting tinner"



ni tips untuk kali ni..opsssss by the way congrat for hafiz coz winner ajl26..cayalah///////////.........................^__^

Sunday, 29 January 2012

durian musang king ^__^

alow2...
wah dah lama x tulis entry untuk my blog...rindu rasanya jejari runcing ni nak menaip,,pada kali ini wahidah nak cerita tentang perjalanan penuh kebahgian..wah...ayat gua tangkap lelih beb...


entry kali ini wahidah nak cerita pasal durian musang king...
wah ramai yang biasa dengar tentang durian musang king..kalau yang belum lagi dengar mai cek nak habaq..durian musang king ni raja antara buah-buah durian...



pic biasa tapi isi and rasa perhhhhhhhhhh........


















selama hidup di bumi allah yang serba indah ni baru ni lah merasa durian musang king...hihihi...nak tersenyum lak bila menaip entry kali ni..maklumlah ada cerita di sebalik kisah ni...

dipendekan cerita...............:)







sebenar masa beli durian ni x dirancang..dalam perjalanan ke kuala lumpur..tiba2 tekak ni terasa mengidam nak makan pisang goreng..abah pun berhentilah dekat raub.

tapi bila sampai je dekat gerai2 semua dah habis,,semua orang dah tutup kedai...mungkin dah petang,orang pun dah habis menjual..lepas itu ternampak satu mamat ni duduk dekat bus stop..dia jual durian..hati aku berdetik dan tertanya2 lah kenapa mamat ini jual durian selongok 2 biji jerw..amboi mahal sungguh mentang2 dah habis musim dia boleh naik harga harga..ni ambik untung....




my parents malas nak berhenti kereta tanya dekat abang durian 2..kitorang pun teruskan jerw lah perjalanan..masa nak corner dekat tempat lapang tiba2 abang durian 2 boleh tahan kereta kitorang dan tanya nak beli durian ke???...masyallah............... dalam keadaan takut dan ingin tergelak juga..sampai macam 2 abang durian ni..


yang membuatkan mak berhentikan kereta dan turun bukan disebabkan nak belasah abang itu tapi bila abang itu boleh cakap ada jual durian musang king...pe lagi semua duk turun lah nak tengok...



dengan kepakaran yang diwarisi aku ni pun boleh tahu kalau durian itu baru gugur sebab tangkai di pun masih hijau lagi..

dialog abg duria...........

abang durian :satu kilo durian musang king rm25 ringgit..
aku :what???????????????
abg durian :ala abg bagi kurang punya..yang ini sebiji rm60..abang bagi kurang rm45..abg pon n ak balik dah...kasi habis je..ni tinggal satu je...
aku :ok lah abg bungkus je lah...
abg durian:cantik...


abah  pon walaupun ada dusun sendiri dia x pernah rasa durian musang king.. durian musang king hanya hidup dekat raub,,kalau di negeri pahang..sebab dia hanya hidup di hulu sungai...

serius beb masa buka durian itu isi dia tebal..biji dia nipis sangat..korang patut cuba..memang tersandar lepas makan.......:)

sebelum wahidah tutup entry kali ini wahidah nak bagi tips untuk pemilihan durian..

1.kalau nak tahu durian masih baru lihat tangkainya dan bau.
2.sekiranya penjual durian itu kata musang king dari bentong itu bukan betul..beliau bohong sebab durian musang king hanya ada di raub..


ok!!!!!!!!!!!!.....check it out.........................






muka pening lepas pekena durian......:)









Thursday, 12 January 2012

biskut mayat













wah pasti ramai dah tahu bila tengok pic ni kan...mana tak nya memang sangat2 popular di kalangan biskut segera..aku bukan apa..saja2 nak kongsi entry untuk petang ni..hari ni tetiba mulut ni nak mengunyah sesuatu pergi lah buka alamari terrrrrrrrrrrr nampak biskut ni..
sekarang kan musim hujan kat tempat aku,,, bila pekena biskut ni cicah dengan kopi o perw mengacam...melilih air luir kot..hihi..

















kalau kat tempat aku orang panggil biskut mayat,,aku x tahu kenapa orang panggil gelaran dengan nama macam 2..mesti ada 1001 rahsia kot..hihi..



apa pula ek gelaran biskut ni dekat tempat korang????...........mesti ada yang panggil biskut bujang,,biskut janda,,biskut jimat bajet..hihi...




eh sekarang harga dekat pasaran pun boleh tahan jugak..aku baru menyebukkan diri tanya harga..diorang cakap RM4...perhh boleh tahan harganya...
maklumlah sekarang ni kan semua barang mahal....




aku rasa biskut ni dah berzaman rasanya...sejak aku lahir kot..hihi...


biskut ni pon boleh tahan sedapnya....ok cikedauttttttttttttttttttttttt.......makan dulu...........:)

business keluarga

sory nak enterframe ckit...hihi..bukan perw saja nak promoted business ni ha..hihi..
ala kecil jerw..siapa2 yang nak langsungkan perkhawinan nak buat order untuk inai ala india
ni boleh jerw berhubung terus kat facebook,twitter or my blogger ok...
jangan malu jangan segan..semua permintaan diterima..macam2 corak ada ha ni..
ni baru sample je tau..kalau yang nak kahwin untuk kali ke dua pon x apa..kalau x faham nak tahu lebih lanjut boleh lah tanya dekat owner nya sendiri..
yang nak decorate corak sendiri dialukan...jangan lupa hebahkan tau..
dekat kechau kedai makngah sentiasa terbuka....



























ops before terlupa...TOPUP ada dijual juga tau.maxis celcom ada dijual..jangan lupa hebahkan ni jugak...
kerjasama anda sangat diperlukan...topup baru dijual so pada yang nak beli boleh dpatkan di kedai yang sama..
























enjoy.....:)


Wednesday, 11 January 2012

kenali wanita dengan lebih dekat

Biasa kaum adam susah nak rapat dan susah nak jalinkan hubungan 
dengan perempuan..macam2 ayat dah bagi steal x dapat nak jalinkan hubungan...dekat sini wahidah nak bagi lah sikit rahsia tentang wanita yang laki perlu tahu dan ambik tahu..hihi...









1.wanita biasanya inginkan wangian...selalu kalau nak cari lelaki mesti yang wangi
 maksudnya yang bersih lah...jangan sampai keluar date x mandi ketiak bau hapak
..comform kena reject awal2..pakaian pon mestilah bersih..x kisah pakaian bundle janji bersih and sedap mata memandang..wah gitu..hihi



2.ok tips seterusnya jaga kelakuan semasa berbicara jangan nak main cakap je...
control sikit..bukan kontrol ayu atau macho tapi jangan buat sampai kaum hawa
ni terasa..kadang2 ada lelaki 2 yang tegur ''lu ni minah bedak tebal 2 inci boleh kikis dengan pisau''..amboi2 bahasa kuaq hajaq na..ni mesti ada yang kena sembuq dengan air atas meja...






3.jangan terlalu berkira ..nak belanja air segelas pun susah, 2 pon macam2 bagi alasan..jangan terlampau jimat..jangan sampai perempuan yang kena bayar bil anda ni sudah kaki kedekut..perlu dielakan perangai seumpama macam ni...pussssssssssshhhhhhhhhhh tolak jauh tau..wah gitu...






4.selalu ambik berat...selalu lah bertanya khabar..perempuan ni sukakan belaian dan perhatian..wahhh....haha..ni seminggu sekali baru nak call perw citer...haha..sebagai seorang perempuan mesti fikir macam2 dan agak mesti ada perempuan lain..so kena lebihkan perhatian baru lah rasa dihargai...







5.ni tips yang paling penting.depan perempuan jangan nak becerita pasal perempuan lain OR ex girlfriends korang yeh...ni yang menyebabkan si dia berasa beliau menpunyai kekurangan diri..ada faham???...
ingat walau pun anda mempunyai ex girlfriend 1345 pun jangan bercerita di hadapan teman baru anda..sentiasa memuji kelebihan si dia...










ok akhirnya sekali cek bukan nak kata pa..lepas dapat jalinkan hubungan,,cek harap hampa jaga hubungan hampa  dan x usah dok curang tau....semoga kekal bahagia.....



''eh apasal kak limah enterframe lak ni''?...eeeee






Monday, 9 January 2012

patutlah kena tipu.







hello untuk entry kali ini wahidah nak kongsi sikit pasal cinta fb(facebook) dan twitter..ala maklumlah sekarang kan zaman dah teknologi..






ramai yang indah khbar dari rupa...gambar kat profil lain dari gambar yang asli..
bukan apa kita sekarang patut berjaga2..jangan mudah terpengaruh dengan gambar semata2..






sekarang kan dah ada software yang boleh edit...amboi2 makin menjadi2 lah..mungkin apa yang dikata ni akan kasar tapi sebagai manusia yang sedikit perihatin nak ingatkan orang ramai agar berjaga2..ramai dah kita dengar ada yang sampai bercerai berai disebabkan main kayu tiga di dalam laman sesawang...


wah ini dah kes berat tau..


so pada yang ada admire dekat internet 2 itu berjaga2 sebelum anda menjadi mangsa...

cerita anuar

akhirnya setelah 3 tahun kes itu dijalankan keputusan kes anuar berpihak kepada dato' anuar ibrahim ..setelah macam2 bukti dan saksi tambil kehadapan akhirnya keputusan makhamah memutuskan anuar tidak bersalah dari tuduhan liwat..



aku bukan apa yang nak diceritakan maklumlah semua orang dah tahu kes beliau mana yang tengok tv dan baca surat khabar...yang aku ingin ceritakan ni agak terkejut juga hempedu aku ni bila mendengar ada 3 letupan bom..masyallah diorang ni...kita kan sekarang di negara malamysia..1 malaysia...negara aman..jangan lah sampai ada yang main bom..itu bukan setakat main2 tapi guna dah...




erhhhhhhh...aku dengar juga ada orang awam yang sampai cedera..Ya Allah apa lah diorang ni..kita jangan sampai duk tiru budaya luar..keputusan makhamah dah ditetapkan dan makhamah di negara kita pun dah menjalankan keputusan dengan adil..kot ye pon x suka jangan yang ada mencederakan orang awam yang tak berdosa...


peguam ada juga yang tercedera masa letupan itu..kita sebagai negara yang aman dan makmur x usah dah jadi pekara macam ini..ambil iktibar dengan apa yang berlaku di negara luar jangan kita duk tiru pulak....kita kan 1 malaysia........
















































































































alamak!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!














tengah sok2 tengok berita kes Anuar ada juga pekara yang x dingini dan x disangka lah...haha..boleh astro kena potong..haha...astro rumah aku pon dah kena bom juga akhirnya...is2...nampaknya sok kena menbayar bil yang tertungak lah...















akhir kata hiasi peribadi............:)

hero ombak rindu bercium di paris

wah en.haris sedang bercuti..hihi..









pasti yang makan hati melihat keakrapan suami isteri ni..wah romantik kot en.haris ni..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget