Wednesday, 21 December 2011

asmaul husna

AL-ASMAUL HUSNA
Nas-aluka
Nas - Aluka Yaa Man Huwallahulladzii Laa Ilaaha Illaahu
Awarrohmaanur Rohimul 
Almalikul Qudduusus Salaamul Mu’minul Muhaiminul ‘Aziizul Jabbaar – 
Almutakabbirul Khooliqulbaariul Mushowirul Ghoffar
Walqohharul Wahaabur Rozzaaqul Fattaahul ‘Aliim – 
Alqoobidhul Baasithul Khoofidhur Alroofi’ul Mu’izzul Mudhillus Samii’ul Bashiirul Hakamul’adl – 
Allathiiful Khobiir – 
Alhaliimul ‘Adhim – 
Alghofurus Syakuur – 
Al’aliyul Kabiirul Hafiidhul Muqiit – 
Alhasiibul Jaliil Al Kariimur Roqiibul Mujiibul Waa Si’ul Hakiimul Waduudul Majiidul Baa’itsus Syahid –
Alhaqqulwakiil – 
Alqowiyul Matiin – 
Alwaliyul Hamiid – 
Almuhshil Mubdiul Mu’iid – 
Almuhyil Mumiitul Hayyul Qoyyum – 
Alwaajidul Maajidul Waahidus Shomadul Qoodirul Muqtadirul Muqoddimul Muakh Khirul Awwalul Akhiir – 
Addhoohirul Baatinul Waalil Muta’al Bar Ruttawwaaabul Muntaqimul ‘Afuwwur Roufum Maalikul Mulki Dzul Jalaali Qal Ikroom – 
Almuqsitul Al Jaami’ul Ghoniyul Mughnil Maani’ud Dhoor Runnaafi’un Nuurul Haadii Badii’ul Baaqii – 
Alwaaritsur rosyiidus Shobuurulladzi ladza kamits lihi Syaiun Wawas Samii’ul Bashiir – 
Alloohumma Solli Afdhollas Sholati’alaa As’adi MAkhluuqoo Tika Sayyidinaa Muhammadiwa’alaa alihii

Washohbihii wasallim ‘Adada Ma’luu Maatika Wamidaa Dzakalimaa Tika Kullamaa
Dzakaro Kad Dzaakiruuna Waghofala ‘An Dzikrihil Ghoofiluun.


semoga kita akan terus memuji dan menyebut nama2 allah...:)

Monday, 12 December 2011

keunikan maharaja lawak mega..






selepas tamatnya maharaja lawak yang menjadi juara kumpulan sepah,naib juara jozan,tempat 3 ahmad nabil ahmad,tempat 4 kumpulan jambu...


akhirnya sejarah tercipta juga untuk kali ke 2 apabila program maharaja lawak mega yang lain daripada lain telah diadakan.. kerana peserta dan pengkritik tetap bukan dari golongan komedi...


aku terfikir juga,boleh kerw setanding dan sehebat maharaja lawak yang dahulu..??...jawapanya memang YA..peserta2 yang mengambil bahagian otai2 yang dah lama dalam industri hiburan kita...ada dikalangan peserta yang aku membesar dengan lawak2 mereka..rupanya .masih segar idea dan buah fikiran mereka untuk mencetuskan lawak2 yang terkini..aku memang tabik spring untuk dorang..



yang mengambil bahagian dari 3 buah negara...malaysia,singapura dan indonesia...kesemua peserta beruasaha untuk mengambil tempat di hati pengundi dan pengkritik...


Ha, sebut tentang pengkritik ini memang aku nak gelak..x sangka orang yang aku minat dalam bidang masakan menjadi pengkrtik tetap maharaja lawak mega...haha..siapa lagi kalau bukan dato' chef wan..wah aku memang minat dengan dia sebab bila dia melontarkan suara,,kata2 yang amat2 sgt jujur dari mulut dia..haha..aku masih ingat trademark dia..''ada aku kesah''...hahah..funny2..



juri yang ke dua bekas pemain bola sepak malaysia..bak kata indonesia bekas pemain sepak bola...iaitu zainal abidin..lepas aku tengok minggu ke minggu..abg zainal ni boleh tahan kelakar orangnya..boleh berpantu2dengan peserta maharaja lawak siapa lagi peserta favourite aku lah OSBON..wah caps lock lagi..pantun dia berbunyi begini...


balik kampung naik lori
abon pakai gaun seksi...




memang betul2 kelakar puas aku gelak..x sangka jugak aku dia boleh berpantun..ingat tahu sepak bola je..hihi..



pengkritik terakhir ialah dato' siti..siapa yang x kenal...ketiga tiga buah negara semua kenal dia..dan menjadikan beliau idola..aku memang banga lah jugak dengan dia x sangka peserta2 indonesia semuanya asyik kata tentang dia..aku rasa dalam banyak penyanyi yg pergi ke indonesia beliau jerw sampai sekarang orang masih dengar lagunya..lagu cindai paling glamour dikalangan peminat indonesia...



peserta2 maharaja lawak mega pon menarik..walupun diorang sudah lama tapi idea2 masih segar...mula2 concert aku rasa macam boring jerw tapi apa yang difikir berbeza sama sekali..tiap2 minggu,, semakin meningkat pesembahan diorang...














orang lama lambat panas.......haha

kalau ditanya pesrta yg menjadi pilihan mestilah osbon..hihi..ok lah ini saja entry untuk kali ini...

i wish gud luck yang mengambil bahagian...

shah alam????????peace youuuuuuuuuuuurrrrrrrr....

Saturday, 10 December 2011

ouchhhhhh...sakit!!!!

kurang ajar betul..ko suka2 hati buat aku macam ini,,sakit aku kau kerjakan..ko boleh tersenyum manja.aku tahu aku tak sempurna tapi tolonggggg jangan buat aku macam ini.....tak gunaaaaaaaa!!!!!..aku tahu

kau comel..jangan kau ingat aku x ada hati perasaan...,ko memang nak

kenaaaaaaaaaaaaaaa.......






































Lebah........................










ouchhhhh sakit giler kena sengat lebah..aku hairan betul lah lebah dah mati pon dia punya bisa kaww giler...dah lah kena sengat dekat kaki kiri pulak...terumbang ambing aku berjalan..kurang asam garam betul lah...bila dah mati pon bisa kau kaww lagi yeeeee lebah..



kaku sekejab kaki aku..ni pun masih sakit lagi kerana sengatan asmara kau..kalau lah sengatan asmara adi putra sanggup ku tahan..hahaha..ni x tahan sengatan sang lebah...nasib x gigitnya bibir aku..kalau x,,kalah bibir angelina jolie..silab2 brad pitt pon xkenal wife sendiri...perhhh nasib2 dugaan hari ini...



nasib lah lebahnya kecil kalau tak dah lama aku masuk icu macam ni..x expect aku lebah dah mati pon sengatan masih berbisa..nasib kau dah mati kalau x,memang aku buat sup lebah..


boleh aku cabut lebah hujung bisa lak  masih melekat dekat kaki aku..memang kurang asam garam lah...terpaksa aku jadi doktor hari ini tau..dah lah doktor x bertauliah..nasib lah operation hari ini success....ni memang kes naya kat aku..nasib lah beberapa minit sakit dah hilang..syukur2..alhamdullilah..........



lepas ni jangan disangka dah mati x memberi kesan..bisa tak ikut mati tau...berhati2 lah wahai kawan2 ku sekalian.....

Friday, 9 December 2011

subhanallah..(AKIBAT TAK MANDI WAJIB)

Seram sangat bila tulis entry kali ni...mengigil tubuh nak manaip entry tentang story ni..tangan macam kena strok apabila membaca kisah ini..subhanallah..nampak macam biasa,,tapi apabila mengetahui akibatnya mengigil kot..harab ini dapat memberi teladan kepada kita semua..


Dalam sebuah riwayat menceritakan pada masa dahulu, ada seorang lelaki sangat alim lagi warak. Lelaki itu menceritakan tentang suatu kejadian ngeri yang dihadapi oleh seorang lelaki yang tinggal sekampung dengannya ketika menemui maut.








Selepas dikapan dan disembahyangkan, jenazah lelaki itu pun dibawa ke tanah perkuburan untuk disempurnakan pengkembumiannya. Semasa jenazah itu sampai di tanah perkuburan, keadaan dan suasana di situ begitu sepi sekali. Manakala liang lahatnya sudah sedia menanti di depan untuk dikebumikan jenazahnya. Kemudian kaum kerabat dan sahabat handai lelaki berkenaan menurunkan keranda mayatnya perlahan-lahan ke dalam liang lahad tersebut. Apabila sahaja mereka hendak meletakkan jenazah itu...


tiba-tiba mereka begitu terperanjat apabila terlihat seekor binatang yang sama bentuknya seperti kucing sudah berada di dalam kubur itu. Apabila melihat binatang berkenaan, para jemaah terperanjat dan tercengang.



Inilah pertama kalinya seekor binatang berada di liang lahad, menunggu mayat dikebumikan. Beberapa orang dari kaum kerabat cuba menghalau binatang tersebut tapi hampa malah binatang itu terlalu bengis dan gerun, kukunya yang tajam mencakar-cakar batang kayu yang dijolok ke arahnya. Binatang itu tetap berdegil dan terus bertahan di dalam liang itu dengan mata yang memancar-mancar menampakkan kebengisan laksana harimau yang merhatikan mangsanya. Akhirnya kaum kerabat lelaki itu mengambil keputusan untuk mengali satu liang lahad yang baru bagi mengelakkan jenazah disimpan bersama- sama binatang misteri itu. Setelah siap di gali dan para jemaah pun mengangkat jenazah ke arah liang lahad dan cuba menurunkan keranda perlahan-lahan. Alangkah terkejutnya mereka apabila di dapati binatang ganjil itu sudah pun berada di dalam lubang itu. Setelah gagal mengusir binatang itu buat kali keduanya, akhirnya kaum kerabat lelaki tiu mengambil keputusan untuk mengkebumikan jasadnya dengan binatang tersebut.




Sebaik saja tanah di timbus separuh liang lahad, para jemaah terkejut bila satu bunyi yang menghairankan keluar dari kubur tersebut. Bunyi itu seakan-akan daging dan tulang jasad si mati itu dicakar dan dipatahkan oleh binatang buas, bunyinya amat menakutkan setiap yang berada di tahah perkuburan itu. Seorang alim lalu menemui isteri lelaki itu dan bertanya adakah ada perbuatan yang buruk pernah dilakukan oleh si mati semasa hayatnya? Isteri lelaki itu lalu memberitahu yang suaminya merupakan seorang lelaki yang baik budi pekertinya, tetapi sepanjang perkahwinan mereka suaminya itu tidak pernah menyucikan dirinya dengan ''mandi hadas'' setiap kali selepas melakukan persetubuhan.








Dalam riwayat lain, orang yang tidak mandi hadas (Junub/Besar) apabila dia mati, mereka ini akan diberikan pakaian hina dan terlaknat dari neraka. Mandi junub adalah satu mandi yang sangat dituntut dalam islam. Walaupun sesetengah orang kita memandangnya remeh tetapi ketahuilah azabnya tidak kurang pedih dan kalau hendak merasa  akibatnya... sila-silakanlah.. renung2kan dan selamat beramal..wassalam..


Thursday, 8 December 2011

family day

14.11.2011 tarikh yang bermakna keluarga ahli sadar telah mengadakan satu event sempena ingin merapatkan lagi hubungan kekeluargaan..''wah ayat bahasa melayu kot''..haha..kitorang telah mengadakan family days..program itu dijalankan di hot spring perak.tempat ini ada keunikan tersendiri tau..tempat kolam air panas..kalau korang masak telur ayam 3 minit jerw dah masak..unik kan3x..seronok sangat time 2 semua family berkumpul except my parents..hmmm..:(..opsss ada lagi 1 family x dapat hadir iatu pak uda..hope dapat holiday dgn my family tapi adik lak ada spm..tapi x pe aku tetap enjoy...yahooooo...nampak kecerian di semua wajah..hihi..happy sangat semua maklumlah tengah release tension..otak2 yang berserabut boleh dilepaskan di sini...korang patut cuba..tempat ni private..sebab x ramai orang yang ada..kirannya bila tengah berenang dekat kolam paling besar x ada lah yang tersentuh badan bila tengah buat aksi bebas..haha..jangan risau tok iman Kadir patut cuba bercuti di sini..haha..dont angry be happy...:)..mood happy ni biasa lah kalau terrrrrrpedas sikit..hihi


this family mak long
family pak lang..bkn hazama tau tapi family pak sedara aku..
ni family makndak.
ni family acik mee..''bob very hot''..
ni auntie aku paling bongsu..aku pergi satu kereta dengan dia..

dekat cini korang boleh duduk dekat villa..satu villa ada 3 bilik setiap satu ada shower room,1 kitchen,1 living room dalam nya tv+sofa..kalau yang nak berbulan madu lagi seronok tempatnya sweet sangat..kalau nak mengembangkan tradisi tempat ni sesuai sangat..hihihi












kadang2 kita kena jugak bercuti untuk ketenangan jiwa..selain itu boleh mengeratkan lagi perhubungan satu keluarga..so entry kali ini kisah percutian keluarga untuk tahun ni..akhir kata dari saya hiasi peribabi..jangan lupa follow tau..kalau x follow x cinta..assalamualaikum...peace..:)




























Wednesday, 7 December 2011

LUKISAN BUDAK2

Teringat zaman2 dahulu kan3x....untuk entry kali ni aku nak imbas kembali zaman korang budak3 lagi..,masa sekolah tadika..mesti ada yang masih ingat  lukisan tengah kreatif masa 2..hahaha..kalau kurang daya ingatan mai aku ingatkan kembali...masa zaman tadika mesti ada antara korang yang pernah dapat lukisan paling cantik...haha..teringat sangat time 2..zaman kanak2 lah zaman paling happy..sebab siang malam mesti ingat main je,,x ada orang nak marah...pergi pagi pasti balik petang maklumlah melepak rumah jenab main pondok2 sampai tengah hari..bila petang lak lepak dengan ismail anak ketua kampung main kahwin2....haha..ni antara lukisan yang sempat aku lukis untuk mengimbau kenangan dulu....hihi..



ni cikgu suruh lukis rumah idaman kamu..


lukiskan pekerjaan ayah kamu..kalau yang kerja nelayan lukislah ayah tengah tangkap ikan,,,hahaha,,kreatif sangat..

kalau yang perempuan lak x habis2 mesti lukis tentang bunga je..ni lukisan bunga jenab untuk aku..haha

so ni jerw entry untuk kali ini..hope korang semua masih ingat zaman2 kanak2 dulu...kalau boleh diberi peluang untuk jadi kanak2 balik teringin sangat,,alangkah bahagianya..bukan apa kalau dulu lepak dengan ismail x malu tapi sekarang dah malu sebab dulu main kahwin2 dia suami aku,, sekarang dah x boleh sudah matang..,,hihihi


Tuesday, 6 December 2011

KENALI RAHSIA WANITA

a) Tanah - anak pertama, kelima, kesembilan.
b) Air - kedua, keenam, kesepuluh
c) Api - ketiga, ketujuh, kesebelas
d) Angin- keempat, kelapan, keduabelas

WANITA BERUNSUR TANAH
1) Merendah diri,serta hormat dan patuh, setia serta
rela berkorban.
2) Tidak cerewet, tidak meninggi diri, tidak
sombong dan bukan seorang pemarah.
3) Tenang diri, aman, dan memberi sokongan.
4) Tidak suka membantah atau membangkang
5) Berwatak manis, lemah lembut, bersih dan
sentiasa menjaga kecantikan.

WANITA BERUNSUR AIR
1) Menghidupkan hati pasangan dan pemberi
semangat.
2) Mengambil berat
3) Hatinya bersih dan boleh membahagiakan
pasangan
4) Menenangkan pasangan.
5) Sangat romantis
6) Mudah menangis

WANITA BERUNSUR API
1) Cintanya sentiasa hangat dan memberahikan
2) Cergas, cepat dlm gerak geri dan tangkas
menguruskan rumah tangga.
3) Penasihat yang baik
4) Pandai dan cekap mengurus rumahtangga
5) Pandai menghias diri agar kelihatan cantik selalu
6) Berwaspada selalu

WANITA BERUNSUR ANGIN
1) Lemah lembut dan menenangkan
2) Pandai bermain kata dan memujuk rayu
3) Sopan santun dan berbudi pekerti mulia
4) Bijak mewujudkan suasana selesa.
5) Hati yang cepat berubah ubah

Sunday, 4 December 2011

about my family

this is my father : mohammad bin mat yunus...he is a good man and i'm so proud of him because he can take care me and family..i really love him...

and this is my mum..she is beautiful person like me..hihi...just kidding..my mother name is siti liah binti sadar..
its me..hihi...
this is my younger sister nur syakila..i really love her..i hope she love me to..


this is my family photo..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget